Parlamenti vita a Jobbik által javasolt trianoni emlékévről (2018.10.01)

2020 trianoni emlékévvé nyilvánításáról vitáztunk újra. Újra, hiszen a fideszes többség már három alkalommal szavazta le bizottsági szinten a Farkas Gergely képviselőtársammal közösen benyújtott javaslatunkat, amellyel a közel 100 éve történt nemzeti tragédiánkra emlékeznénk.

A Fidesz közel másfél évvel ezelőtt még arról beszélt, hogy előterjesztésünket azért nem támogatják, mert ők majd egy saját javaslatot kívánnak benyújtani. Ez persze nem történt meg, Pánczél Károly kormánypárti képviselő pedig ma már kerek perec azt mondta, nem tartja ezt jó ötletnek, elég szerinte, hogy a külhoni magyarokkal kapcsolatos felelősséget rögzíti az Alaptörvény.

Elgondolkodtató, hogy míg a magukat nemzetileg elkötelezettnek valló kormánypártok nem kívánnak Trianonra emlékezni a 2020-as évben, addig az LMP, a MSZP, sőt meg a Párbeszéd képviselője is jelezte, hogy támogatni fogják a Jobbik határozati javaslatát. Hasonlóan nyilatkozott Dúró Dóra is.

A szavazásra holnap délelőtt kerül sor - sajnos nem túl nagy reményekkel várom.

Akit a felszólalások teljes hosszában is érdekelnek, az alább megtekintheti. Tanulságos egyébként.