Nem érdekli a Kormányt Trianon 100. évfordulója sem! (2018.07.16.)

A jövő évi költségvetéshez benyújtott 840 ellenzéki módosító javaslatból egyetlen egyet sem támogattak a kormánypártok. Sokadjára szavazta le a magát kereszténynek és nemzetinek tartó Fidesz-KDNP azt a javaslatomat is, miszerint forrást kellene biztosítani a trianoni békediktátum 100. évfordulójával kapcsolatos megemlékezésekre.

A szomszédos országok ugyanis gőzerővel készülnek saját történelmi narratívájuk nemzetközi propagálására, a Trianonhoz vezető út minden egyes lépésének megünneplésére és annak bemutatására, hogy mára a területükön élő magyar és más nemzeti közösségek minden problémája megszűnt.

A Jobbik szerint ezért is kiemelten fontos lenne, hogy elsősorban a határon túl rekedt magyar közösségek védelme érdekében Magyarország felkészüljön erre, ezáltal pedig saját történelmi igazságunkat, valamint a külhoni magyar közösségek helyzetét, autonómiaküzdelmeit állítsuk szembe a környező országok féligazságaival és hazugságaival. Hiszen például az 1918-as gyulafehérvári ígéretekkel szemben máig nincs semmilyen autonómiája a közel másfél millió erdélyi magyarnak, sőt szerte a Kárpát-medencében zajlik a magyarság asszimilálása és ősei földjéről történő elüldözése.

Javaslatomat dicséretes módon az LMP is elfogadta, sőt emellett még az egyébként túlzott nemzeti elkötelezettséggel nem vádolható Párbeszéd képviselői is igent mondtak, de a magát szavakban a külhoni magyarság mellett elkötelező Fidesz-KDNP többség még csak nem is tartózkodott, hanem világos nemmel foglalt állást.

Ezzel is világossá vált, hogy a kormány pénzt szinte számolatlan mennyiségben hajlandó adni a külhoni magyarságnak, de az esetleges diplomáciai konfliktusokat védelmük és megmaradásuk érdekében már nem vállalják. Pedig ha autonómia volna, akkor jóval kevesebb pénzt kellene adni a külhoni magyarság megmaradására (hiszen több adó, járulék maradna meg helyben, amivel szabadon gazdálkodhatnának). Csak hát a cél nem ez, hanem minél erősebbé tenni függőségüket az Orbán-rezsimtől.