A mostani választásból is kirekesztik a külföldi magyarokat (2014.10.12.) - közlemény

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy az önkormányzati választás napján külföldön tartózkodó honfitársaink semmilyen formában nem tudnak élni szavazati jogukkal. A kormány – hasonlóan az országgyűlési választáshoz – ezúttal is több százezer magyar állampolgárt akadályoz meg abban, hogy döntsön szülőföldje sorsa fölött. Közleményben mutattam rá a problémára.

Szávay István közleményében mutat rá, hogy sok külföldre vándorolt magyar a mindenkori kormányok dilettáns gazdaságpolitikája mellett azért kényszerült elhagyni az országot, mert a helyi vezetés élhetetlenné tette az adott települést és vonzáskörzetét. Ezeknek az embereknek legalább az esélyét meg kellene adni, hogy olyan helyi vezetést válasszanak, akik megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy egyszer visszatérjenek családjaikhoz.

A képviselő emlékeztet: idén tavasszal a magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok csak személyesen, a konzulátusokon szavazhattak, amely a gyakorlatban azt jelentette, hogy sokaknak több száz vagy több ezer kilométert kellett utazniuk. Az mostani választáson már ez a lehetőség is megszűnt, kizárólag Magyarország területén van lehetőség szavazni.

Bár a külföldről szavazás megnövekedett bürokratikus terhet jelent  a politikus megjegyzése szerint, a Jobbik által korábban is javasolt levélszavazás kiterjesztése áthidalná ezt a problémát. A nemzeti párt ismét felveti az általuk már régóta szorgalmazott, a világ számos országában kiválóan és biztonságosan működő internetes szavazás lehetőségének megteremtését, amely lehetőség kétségkívül megoldaná ezt a problémát és visszaadná több százezer magyar ember választójogát.

Szávay István szerint a külföldön élő és dolgozó magyarok szavazati jogának korlátozására valószínűleg azért van szükség, mert a kormány attól tart, hogy a gazdasági emigráció áldozatai ítéletet hirdetnek a kormánypártok politikája felett. A Jobbik kormányra kerülve az elvándorolt magyarok szavazását nem akadályozni fogja, hanem olyan gazdaságpolitikát fog folytatni, amely lehetőséget nyújt majd kivándorolt honfitársaink hazatérésére - zárul a képviselő közleménye.