Keményebb fellépést ígért Ukrajnával szemben, de elfogadhatónak tartja Orbán és Vučić közös plakátját Semjén Zsolt

A Nemzeti összetartozás bizottságának mai ülésén került sor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter úr éves meghallgatására. A korábbi évek sokszor feszült, ellenséges hangulatú üléseivel szemben 2016 után immár másodjára volt lehetőségünk a beszámoló kapcsán konstruktív párbeszédre, aminek az elmúlt egy évben több eredménye volt, mint a korábban tapasztalt kormányzati arroganciának és elutasításának.

A pozitívumok között hangsúlyoztam, hogy a Jobbik támogatja a kormány különféle külhoni magyar megmaradást segítő programjait, a megemelt költségvetési támogatásokat, a Határtalanul! program működésének javulását, a magyar közigazgatás külhoni teljesítményét (az e-személyit ugyanis már a külképviseleteken is lehet igényelni), vagy azt, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények között immár olyan iskolák is ott lehetnek, mint a Jobbik által kiválósága okán korábban számos alkalommal javasolt Beregszászi Magyar Gimnázium vagy a técsői református líceum.

A Jobbik mindig is támogatta a szomszédos államokkal való jó viszony kialakítását, ennek feltételéül azonban a külhoni magyar közösségek autonómiáját és államalkotó szerepének elismerését várjuk el. Kifogásoltam, hogy Ukrajna a magyar kormány számos gesztusa ellenére továbbra is a magyar közösséget fenyegető jogszabályokat hoz, vagy ilyen tervezeteket helyez kilátásba, ezért ideje lenne végre a határozottabb kormányzati fellépésnek irányukba. Semjén Zsolt egyetértett felvetésemmel, szerinte is az lenne helyes, ha a magyarság (és más ukrajnai nemzeti közösségek ellen) ellen hozott kijevi intézkedéssorozat miatt a jövőben a magyar kormány sem csak Ukrajna feltétlen támogatását hangoztatná, hanem felemeli a szavát a Kárpátalján tapasztalható magyarellenes fellépések és a kijevi törvényhozás nemzetiségellenes jogszabályalkotása ellen is.

Számomra meglepő módon miniszterelnök-helyettes úr azonban nem hajlandó tudomást venni arról, hogy Szerbia a nagy magyar-szerb megbékélés és a Délvidékre érkező magyar gazdaságfejlesztési milliárdok (melyek egy része adóként Belgrádba vándorol) ellenére sem hajlandó teljesíteni délvidéki magyarsággal kapcsolatos kötelezettségeit. Ezért Semjén Zsoltnak azt javasoltam, hogy figyeljen oda a kormány stratégiai partnerének számító VMSZ-en kívül más délvidéki magyar szervezetek, magánszemélyek véleményére is, például olvassa el Bozóki Antal nemrég közreadott árnyékjelentését is. Ha pedig már Délvidéknél járunk, azt is elmondtam, hogy nem volt szerencsés a kormánynak ennyire direkt beavatkozni a szerb elnökválasztásba, Semjén szerint azonban magyar támogatás nélkül Vučić nem nyerte volna meg már az első fordulót is, és "nekünk érdekünk Vučić győzelme". Azt azonban továbbra is túlzásnak tartom, hogy a VMSZ-elnök Pásztor István és Orbán Viktor miniszterelnök egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton szerepeljen Aleksandar Vučić szerb elnökjelölttel. Nem véletlen, hogy amikor a bizottsági ülésen bemutattam a plakátot, még L. Simon László volt kulturális államtitkár is ingatta a fejét.

Romániával kapcsolatban ismét felhívtam miniszterelnök-helyettes úr figyelmét arra, hogy 2018-ra az egész nyugati világot el fogja árasztani a Trianon pozitív mivoltát hangsúlyozó román propaganda, amire a magyar államnak elsősorban az erdélyi magyarság pszichikai védelme érdekében idejében fel kell készülnie. Felvetésemhez L. Simon László fideszes képviselőtársam is csatlakozott, Semjén Zsolt azonban válaszában bár igazat adott nekünk és a gyulafehérvári ígérvények román fél részéről történő betartását hangsúlyozta (amire a Jobbik csoportjai immár minden évben felhívják a román döntéshozók figyelmét december 1-jén), konkrétumokat a felkészülés kapcsán mégsem mondott.

Ferenc pápa tervezett romániai látogatásával kapcsolatban elhangzott, hogy arra várhatóan nem fog sor kerülni 2019-ig, de ha ez mégis így lesz, a magyar kormány pedig gőzerővel dolgozik azon, hogy a pápa ellátogasson erdélyi híveihez is. Remélem, hogy ez valóban így lesz, ha ugyanis a románoknak sikerül összekötnie valamiképp a Szentatya látogatását valamiféle Nagy-Románia kampánnyal, az beláthatatlan következményekkel járna az erdélyi római katolikus magyar hívekre nézve.

Az elmúlt években többször kritizáltam a kormány külhoni magyar pártokkal kapcsolatos politikáját. Bár Kárpátalján véget érni látszik a megosztottság, és a két magyar párt együttműködése a legutóbbi önkormányzati választáson meg is hozta a gyümölcsét, de a Jobbik sajnálattal vegyes felháborodással szemléli az egyedüli autonomista Erdélyi Magyar Néppárt tenni akaró tagságának lassú reményvesztését a Fidesz-RMDSZ kiegyezés után. Semjén Zsolt erre mindössze annyit válaszolt, hogy elfogadhatatlannak tartja Tőkés László vagy Toró T. Tibor nyilatkozatait, amiben arra hívták fel figyelmet, hogy indokolatlan az a vészharangkongatás, mely szerint ha nincs meg a romániai magyar pártok összefogása, akkor kiesik a parlamentből az RMDSZ. Szerinte igenis mindenkinek össze kell fognia, aki nem ezt teszi, az veszélyezteti helyben a magyar nemzeti érdeket. Csak remélni tudom, hogy mindez nem az EMNP-nek szánt üzenet, miszerint vagy beálltok a sorba, vagy nem támogatunk többé benneteket.

Az ülésen elmondtam, hogy a Jobbik természetesen a magyar etnikai pártokat támogatja a Kárpát-medencében, e téren nincs ellentét köztünk és a kormány között. Azt ugyanakkor elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a vegyespártiság hazug indokával ne hívja meg a kormány a délvidéki, deklaráltan magyar pártként működő Magyar Mozgalmat (MM) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségét (VMDK) a Magyar Állandó Értekezletre, vagy más nemzetpolitikai fórumokra csak azért, mert a VMSZ-t tekinti stratégiai partnerének a régióban. Ugyanez a helyzet Horvátországban, a Magyar Egyesületek Szövetségét (MESZ) is kirekesztik a magyar-magyar párbeszédből, sőt, félő, hogy a kormány egyenese az ellehetetlenítésükre törekszik. Ezt Potápi Árpád államtitkár úr tagadta, sőt, esetleges későbbi támogatásukat is kilátásba helyezte. Ennek ellenére úgy látom, hogy a Fidesz-KDNP egyoldalúan és szűklátókörűen kezel számos külhoni magyar pártot, és egyébként hasznos nemzetpolitikai célokért küzdő, ám ezen pártokhoz közel álló szervezetet is. Ezzel pedig rendkívül káros módon csinál pártpolitikát a nemzetpolitikából. Számunkra 2018-tól minden olyan szervezet stratégiai partnerünk lesz, amely a külhoni magyar közösségek megmaradásán munkálkodik.

Kérdésemre miniszterelnök-helyettes úr elmondta, hogy Szlovákia tekintetében szerinte rövidesen pozitív változás várható a kettős állampolgárság ügyében.

A Jobbik az elmúlt hetekben többször kifogásolta azt a gyakorlatot, amely által egy nap alatt hoztak jogszabályt a CEU ellehetetlenítése érdekében, majd a külföldről támogatást kapó civil szervezetek következtek, amivel a teljes magyarországi civil szférát megbéníthatják. Kritikánk egyik legfontosabb pontja az volt, hogy ezáltal a kormány a magyarellenes erők céltáblájává teszi a határon túli magyar egyetemeket és a teljes külhoni civil szférát. Victor Ponta volt román kormányfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök már fel is vetette egy, a magyarhoz hasonló jogszabály megalkotását, előbbi a romániai egyetemek, utóbbi a szlovákiai civil szervezetek kapcsán. Semjén szerint azonban e felvetések nem a magyarság ellen, hanem Soros György megállítására fogalmazódtak meg. Elmondtam, mi attól félünk, hogy a végén a szomszédos államok kormányai a választások közeledtével inkább a régi, és még Sorosnál is jobban működő magyarkártyához nyúlnak majd, és a külhoni magyarság ellen használják fel e Magyarországon elfogadott törvényeket.

A külföldön élő magyarok kapcsán kiderült, hogy a kormány végre hajlandó megfogadni a Jobbik sürgetését a diaszpórával kapcsolatban egy stratégia megalkotására, és az annak mentén való cselekvésre. Potápi Árpád államtitkár úr elmondta, hogy a kormány elkészített egy diaszpóra stratégiát, amelynek kezdeti lépéseként már folyik a külföldön működő vasárnapi iskolák felmérése. Ez ügyben remélem, hogy mihamarabb eredményt érhetünk el, hiszen ezt a kérdést első alkalommal több mint egy éve felvetettem már. Mi, jobbikosok ugyanis külföldi tagjainkon és szimpatizánsainkon keresztül pontosan tudjuk, hogy milyen nagy közösségmegtartó erőt jelent több ezer kilométerre Magyarországtól egy magyar ház, egy magyar templom magyar lelkipásztorral, vagy akár néhány magyar program, melyen otthoni ízeket kóstolhatnak a messzire, jórészt egyáltalán nem kalandvágyból, hanem korábban politikai, mostanában pedig inkább gazdasági szükségszerűségből kivándorolt magyarok.

A Szász Jenő-féle pénznyelő kamuintézet, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) kapcsán az iránt érdeklődtem, hogy adott-e a kormánynak bármiféle tanácsot az utóbbi időben stratégiai kérdésekben, és bár az összes feltett kérdésem közül egyedüliként erre senki nem válaszolt, Semjén Zsolt fejének ingatása és Potápi Árpád elmosolyodása számomra azt jelezte, hogy vélhetően ők is tudják: az NSKI sajnos nem sokkal több, mint egy Kövér László haveri köreit kifizető pufferközpont. 

Szabolcs Attila képviselőtársam felhívta miniszterelnök-helyettes úr figyelmét a határátkelőkön tapasztalható kilométeres sorokra, amire azt a választ kaptuk, hogy Pintér Sándor belügyminiszter harcos lépéseket tett ebben az ügyben. Miután az ügyben korábban a Parlamentben magam is felszólaltam, az eredményt kíváncsian várom azokkal a kárpátaljai magyarokkal együtt, akik most is több órás sorokban ülve próbálnak átevickélni a határon.

Örömtelinek tartom, hogy a kormány egyre nagyobb összegekkel támogatja a külhoni magyar megmaradást különféle identitásmegőrző programok, oktatási intézmények, egyházak vagy éppen gazdaságfejlesztés által. Arra azonban most is határozottan felhívtam a figyelmet, hogy e támogatások felügyeletét úgy kell átalakítani, hogy egyetlen határon túli szervezet se számolhassa el ugyanazt a programot több magyarországi minisztériumnál, vagy alapkezelőnél is, mint ahogyan arra több alkalommal is volt példa az elmúlt években. Megnyugtató választ erre nem kaptam, bár Semjén Zsolt elismerte a probléma létezését és elmondta, hogy törekszenek a nagyobb átláthatóságra.

Kormányra kerülve tovább fogjuk vinni a külhoni magyarságot érintő jó kezdeményezéseket és programokat, és sokkal határozottabban fogunk fellépni a területi autonómia, illetve a kisebbségi jogok biztosítása valamint bővítése érdekében. A Jobbik-kormány minden magyar mellett ki fog állni és minden olyan szervezetet stratégiai partnerének tekint majd, amely a külhoni magyarság megmaradása érdekében dolgozik!

Tags: