Ismét feljelentést teszek a CÖF félmilliárdos állami támogatása miatt (2018.10.30.)

A Fidesz házi civil szervezeteként számon tartott, a kormány mellett békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) 2016 végén több mint félmilliárd forintot kapott a Magyar Villamos Művektől (MVM). Rögtön ezután indult a CÖF bohócos plakátkampánya, amely Vona Gábor lejáratását és Gyurcsány Ferenccel való összemosását célozta. Csizmadia László és a CÖF vezetőinek többsége annak idején ugyan olyan lelkesen szolgálták ki a kommunistákat, mint amilyen szervilis módon teszik most a Fidesz-rezsim esetében. Mindezért persze most is megkapják a maguk fizetségét. Bár ezek a derék elvtársak először 2017. május 10-i közleményükben nyilvánosan letagadták, hogy 2010 és 2016 között állami cégtől bármilyen támogatást kaptak volna.

Egy nappal később azonban már le is buktak hazugságukkal, ugyanis az Átlátszónak köszönhetően kiderült az 508 millió forintos, Magyar Villamos Művektől érkezett támogatás ténye. A CÖF persze tovább kamuzott és azt állította, hogy a 100%-ban állami tulajdonban lévő energetikai óriástól kapott összeg nem közpénz – ezzel még gyanúsabbá téve a történetet. Magam 2017. május 19-én ezért hűtlen kezelés miatt feljelentettem a Fidesz álcivil szervezetét, amit azonban a Fővárosi Főügyészség elutasított. Majd közérdekű adatigénylést is benyújtottam az MVM-hez a támogatás iratait kikérve, amit ők megtagadtak, mondván, ez nem közpénzből történt. 2017. szeptember 19-én megkeresésemre megérkezett Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének válasza is, amiben világosan jelezte: az MVM közpénzt kezel, ezért fel is szólította a vállalatot, hogy 15 napon belül tegye lehetővé számomra az iratokba történő betekintést. Miután az MVM ennek ellenére továbbra sem volt hajlandó minderre, ismét feljelentést tettem, ezúttal közérdekű adattal való visszaélés alapos gyanújával. Mondanom sem kell, hogy ezt ismételten elutasítottak.

Később egy szóvivői elszólásból az is kiderült, hogy a CÖF támogatásáról annak idején valójában nem is az MVM-nél, hanem a Rogán Antal propagandaminiszter által felügyelt Nemzeti Kommunikációs Hivatalban döntöttek. Az Átlátszó megpróbálta kiperelni, hogy pontosan mire is költött el félmilliárd forintot a CÖF, jogerős ítélet azonban nem túl meglepő módon csak az országgyűlési választások után négy nappal született. Az iratbetekintésen végül kiderült, hogy az 508 millió forint oroszlánrészét, mintegy 443 millió forintot 4 db, összesen mintegy hétpercnyi amatőr kisfilm készítésére és reklámozására költötték el amellett, hogy Brüsszel-ellenes brüsszeli tüntetéseket is finanszíroztak belőle. Ráadásul mind a négy kisfilm ugyanazzal az egy perces felvezetővel kezdődik, tehát igazából 4,5 percre költöttek el ennyit az MVM-nél a propagandaminiszter utasítására. Csak összehasonlításképp: a legjobb élőszereplős kisfilm kategóriában Oscar-díjat nyert Mindenki című alkotást 10 millió forinttal, azaz percenként 400.000 forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap, ezzel szemben a CÖF filmjei percenként 98.400.000 forintjába került az adófizetőknek, azaz 246-szor drágábbak voltak. Ha nem lenne ez az egész történet már eddig is vérlázító, akkor még hozzáteszem azt is, hogy a filmeket a TV2-s megbízásokat kapó, egyébként sehol nem jegyzett, Fidesz-közeli Magno Studio Kft. készítette. Vagy legalábbis ők számlázták le…

A ráadásul az egyébként jórészt korábbi rendezvények felvételeiből összevagdosott videók kulcsmondatai szerint a CÖF missziója segítségével kerülhet minél több itthoni termék az asztalokra, illetve az önkormányzati gyermekétkeztetésben elengedhetetlen az újszerű „teknológiák” elsajátítása, korszerű receptek alkalmazásával. Erre az önreklámra sikerült elkölteni tehát közel félmilliárd forintot, miközben a CÖF honlapja szerint ezen összeg töredékét sem fordították a propagált tevékenységek tényleges elvégzésére. Arról nem is beszélve, hogy Csizmadiáék annak idején még véletlenül sem erre, hanem például a rejtélyes és köznevetség tárgyává vált civilitika tudományának kidolgozására kértek félmilliárd forintot. Teljesen másról szóló beszámolójukat az MVM mégis elfogadta.

Döbbenetes és felháborító ez a fajta elképesztő pofátlanság, ezért a mai napon ismét feljelentést teszek csalás, sikkasztás és hűtlen kezelés gyanújával az MVM vezetői ellen. Ők ugyanis annyira hülyének néznek bennünket, hogy elhisszük, ezt a 443 millió forintot a CÖF 4,5 percnyi videóra költötte el és nem azt a bohócos plakátkampányukat finanszírozták belőle, ami a Jobbik elleni elmúlt évekbeli fideszes rágalomhadjárat első lépése volt.

A videón megtekinthető mai napirend előtti parlamenti felszólalásom, amelyben nagyjából a fentieket mondtam el. Látható és hallgatható továbbá Fónagy János államtitkár sorosozással, valamint a Jobbik pénzügyeinek firtatásával tűzdelt, az érdemi válaszokat mellőző, meglehetősen kínosra és erőltetettre sikeredett magyarázkodása is.