Trianon 2020 – Az MSZP támogatta, a Fidesz harmadjára is leszavazta! (2018.09.17.)

Ismét tárgyalta az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága Farkas Gergellyel közösen beadott határozati javaslatunkat, amely a trianoni békediktátum centenáriuma alkalmából 2020-at emlékévvé nyilvánítaná, és országos rendezvénysorozattal, valamint a nemzetközi közvélemény tájékoztatásával emlékezne arról. Miközben főként Románia, de Szerbia is gőzerővel készül a közelgő, ezeréves hazánk feldarabolásához vezető évfordulókra, tele fogják harsogni Európát saját hazugságaikkal, miközben ünneplésre kötelezve alázzák majd meg az elszakított magyar közösségeket, eközben Magyarország nem fog tenni semmit, és semmire sem lesz válaszunk. A kormány el akarja sunnyogni a következő két évet csak azért, hogy elkerüljön bármilyen esetleges konfliktust az utódállamokkal.

Másra nem következtethetünk abból, hogy a fideszes képviselőknek korábbi ígéretük ellenére másfél év alatt sem sikerült egy hasonló elképzeléseket tartalmazó koncepciót benyújtaniuk. Két alkalommal ugyanis azért szavazták le kezdeményezésünket, mert szerintük nem jól közelítettünk az ügyhöz. Ezért most harmadjára is benyújtottuk, és a mai bizottsági ülésen azt kértem tőlük, legalább ahhoz járuljanak hozzá, hogy a Parlament elé kerülhessen, hogy egyáltalán vitát folytathassunk erről a nagyon fontos témáról, mi bármilyen módosító javaslatra nyitottak vagyunk. Hiába! Tartózkodásukkal megakadályozták a tárgysorozatba vételt.

Mindez még szomorúbb rájuk nézve annak fényében, hogy a bizottságunk MSZP-s tagja, Molnár Zsolt viszont támogatta előterjesztésünket. Hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a javaslat konszenzusra törekszik és fontosnak tartja, hogy legalább egy vita elinduljon erről a Magyar Országgyűlésben. Mindezekkel szemben Pánczél Károly, a Bizottság kormánypárti elnöke megjegyezte ugyan, hogy nem kételkedik jó szándékunkban, véleménye szerint azonban egy tematikus év inkább a román megemlékezés-sorozatra hívná fel a közvélemény figyelmét, mintsem a magyarság érdekeit szolgálná.

Írjuk le végül még egyszer: a kommunista jogutód Magyar Szocialista Párt egyetért a trianoni emlékév ötletével, a keresztény-nemzeti Fidesz pedig nem.