szavayistvan.jobbik.hu

Cikkek

Törvénytelenségek a Fidesz erdélyi nyári táborának felújítása körül? (2018.10.10.)
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Erdélyi Rudolf Zalán, a külhoni magyar támogatásokat kezelő Bethlen Gábor Alap (BGA) vezérigazgatója számoltak be tevékenységükről a Nemzeti Összetartozás Bizottságában (NÖB) kedden. Az ülésen kiderült, hogy nincs elég tárhely a BGA átláthatóbbá tételére, az viszont nem baj, ha egy kormánykedvenc határon túli magyar párt egyik alapszervetében senki sem beszél magyarul.

Szeretném megköszönni az LMP, az MSZP és a Párbeszéd országgyűlési képviselőinek, a Fideszből Bencsik Jánosnak, valamint a függetlenek közül Dúró Dórának, hogy támogatták a Jobbik javaslatát. Ők pártpolitikán felülemelkedve, világnézettől függetlenül egyet értettek velünk abban, hogy méltó módon fel kell készülnünk hazánk megcsonkításának és nemzetünk feldarabolásának centenáriumára, és minderről a Magyar Országgyűlésnek is tárgyalnia kell. Gyurcsányéktól nem vártunk mást, a felelősség és az ezzel járó szégyen tehát egyedül a Fidesz-KDNP-t illeti!

2020 trianoni emlékévvé nyilvánításáról vitáztunk újra. Újra, hiszen a fideszes többség már három alkalommal szavazta le bizottsági szinten a Farkas Gergely képviselőtársammal közösen benyújtott javaslatunkat, amellyel a közel 100 éve történt nemzeti tragédiánkra emlékeznénk.A Fidesz közel másfél évvel ezelőtt még arról beszélt, hogy előterjesztésünket azért nem támogatják, mert ők majd egy saját javaslatot kívánnak benyújtani. Ez persze nem történt meg, Pánczél Károly kormánypárti képviselő pedig ma már kerek perec azt mondta, nem tartja ezt jó ötletnek, elég szerinte, hogy a külhoni magyarokkal kapcsolatos felelősséget rögzíti az Alaptörvény.Elgondolkodtató, hogy míg a magukat nemzetileg elkötelezettnek valló kormánypártok nem kívánnak Trianonra emlékezni a 2020-as évben, addig az LMP, a MSZP, sőt meg a Párbeszéd képviselője is jelezte, hogy támogatni fogják a Jobbik határozati javaslatát. Hasonlóan nyilatkozott Dúró Dóra is.A szavazásra holnap délelőtt kerül sor - sajnos nem túl nagy reményekkel várom.Akit a felszólalások teljes hosszában is érdekelnek, az alább megtekintheti. Tanulságos egyébként.

Szili Katalin volt az Autonómia albizottság vendége (2018.10.01.)
Ma délelőtt tartotta első ülését ebben a ciklusban az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága Autonómia albizottsága. A testület létét kiemelten fontosnak tartom, hisz a Jobbik szerint az önrendelkezés biztosítása a külhoni magyar megmaradás elsőszámú záloga. Ennek megfelelően pártunkban is Autonómia munkacsoport alakult, valamint a jövő évi európai parlamenti választási kampányunk kiemelt témája a migráció és az elvándorolt magyarság mellett a külhoni autonómiatörekvések támogatása lesz.Az ülésen Szili Katalin miniszterelnöki megbízottat, Kulcsár-Terza József bukaresti parlamenti képviselőt, valamint Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Néppárt korábbi elnökét hallgattuk meg. Szili Katalin véleményünk szerint lelkiismeretesen és elkötelezetten végzi munkáját, amelynek ha nem is látványos, de konkrét eredményei is vannak már, és az autonómiát pártpolitikától független, össznemzeti ügynek tekinti. Azonban kénytelen voltam felhívni a figyelmét arra, hogy ha magára integratív személyként, hangsúlyozottan nem pártpolitikusként tekint, akkor nem volt szerencsés nyíltan beszállnia a választási kampányba például olyan kijelentésekkel, hogy „a baloldal és a Jobbik összefogása káoszba taszítaná az országot.” (Mintha erről bármikor is szó lett volna, leszámítva a kormánymédia folyamatos hazudozását.) Ha anno MSZP-s képviselőként képes volt levetni nemzeti ügyekben annak a pártnak a béklyóit, akkor jobb lenne nem magára venni most egy másikét.

 Trianon 2020 – Az MSZP támogatta, a Fidesz harmadjára is leszavazta! (2018.09.17.)
Ismét tárgyalta az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága Farkas Gergellyel közösen beadott határozati javaslatunkat, amely a trianoni békediktátum centenáriuma alkalmából 2020-at emlékévvé nyilvánítaná, és országos rendezvénysorozattal, valamint a nemzetközi közvélemény tájékoztatásával emlékezne arról. Miközben főként Románia, de Szerbia is gőzerővel készül a közelgő, ezeréves hazánk feldarabolásához vezető évfordulókra, tele fogják harsogni Európát saját hazugságaikkal, miközben ünneplésre kötelezve alázzák majd meg az elszakított magyar közösségeket, eközben Magyarország nem fog tenni semmit, és semmire sem lesz válaszunk. A kormány el akarja sunnyogni a következő két évet csak azért, hogy elkerüljön bármilyen esetleges konfliktust az utódállamokkal.

A Jobbik sok sikert kíván Lázár János új munkájához (2018.08.15.)
A Jobbik az elektromos cigarettára mint az ártalomcsökkentés fontos eszközére tekint, álláspontunk szerint az e-cigi nem dohánytermék, használója pedig nem dohányos. A szabályozások érdemi reformja érdekében már évekkel ezelőtt széleskörű konzultációt folytattunk a fogyasztókkal és a szakmai szervezetekkel egyaránt. Az így összegyűjtött problémákat és megoldási javaslatokat tavaly tavasszal eljutattuk Lázár János akkori miniszterhez, válasz azonban azóta sem érkezett.A Jobbik Magyarországért Mozgalom bizakodó a tekintetben, hogy másfél évnyi tétlenség után végre előrelépés történhet az elektromos cigaretta használatának és forgalmazásának újraszabályozása kapcsán. Reméljük, hogy dohányzásellenes miniszterelnöki biztossá kinevezett Lázár János azért is fog dolgozni, hogy a zéró tolerancia helyett új, észszerű szabályozás lépjen életbe, az e-cigit sújtó indokolatlan terhek érdemben csökkenjenek, valamit újranyithassanak az évekkel ezelőtt bezáratott szakboltok és webáruházak.Kíváncsian várjuk, hogy a választási kampány végeztével lesz-e érdemi előrelépés a dohányzásellenes harcban, vagy csak a trafikbiznisz kiszélesítése a valódi kormányzati cél.Szávay István frakcióvezető-helyettes 

Nem érdekli a Kormányt Trianon 100. évfordulója sem! (2018.07.16.)
A jövő évi költségvetéshez benyújtott 840 ellenzéki módosító javaslatból egyetlen egyet sem támogattak a kormánypártok. Sokadjára szavazta le a magát kereszténynek és nemzetinek tartó Fidesz-KDNP azt a javaslatomat is, miszerint forrást kellene biztosítani a trianoni békediktátum 100. évfordulójával kapcsolatos megemlékezésekre.A szomszédos országok ugyanis gőzerővel készülnek saját történelmi narratívájuk nemzetközi propagálására, a Trianonhoz vezető út minden egyes lépésének megünneplésére és annak bemutatására, hogy mára a területükön élő magyar és más nemzeti közösségek minden problémája megszűnt.

A horvát-magyar kapcsolatok ápolásának és fejlesztésének fontosságát hangsúlyoztam parlamenti felszólalásomban:

Szoborparkba Nagy Imrével! (2018.07.05.)
Az elmúlt héten számos példa alapján szembesítettem az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnököt azzal, hogy a magát antikommunistának valló Fidesz-kormány nem számolt le a vörös múlt minden maradványával, sőt tevékenysége, hatalomfelfogása, a demokráciához, sajtóhoz és civilekhez való viszonya alapján maga is egy új pártállamot épít. Ennek kapcsán említettem meg azt is, hogy máig szimbolikus helyen, az 1919-es kommunista terror alatt legyilkoltaknak egykor emléket állító Nemzeti Vértanúk Emlékművének helyén áll a Horn-kormány által felállított Nagy Imre-szobor.Miniszterelnök úr a parlamentben ingerülten vette védelmébe elődjét, miután jeleztem, hogy álláspontom szerint a későbbi mártíromság sem tehet jóvá megannyi bűnt, amelyet a második világháborúban kivérzett nemzetünk és másodjára is megcsonkított hazánk ellen a moszkovita gazember Nagy Imre elkövetett. Gondoljunk csak a totális diktatúra kiépítésében, a németek elűzésében, a kuláknak bélyegzett családok üldözésében és kifosztásában, vagy a padláslesöprésekben játszott szerepére.