Megálljt kell parancsolni az ukrán szélsőségeseknek! (2018.02.27.)

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felháborodással értesült a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza elleni újabb támadásról, amelynek következtében az épület jelentős része kiégett.

Ez a merénylet újabb ékes bizonyítékát adja annak, hogy az ukrán hatalom magyarellenes intézkedései bátorítóan hatnak az agresszív nacionalistákra, akik ezért egyre brutálisabb akciókra vállalkoznak. Hazánknak minden eddiginél világosabbá kell tennie: keleti szomszédunknak esélye sem lehet az európai integrációra addig, amíg megálljt nem parancsol az ország szélsőségeseinek, vissza nem vonja magyarellenes intézkedéseit, és nem garantálja a legszélesebb jogokat a kárpátaljai magyarság számára.

A Jobbik üdvözli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gyors fellépését, aki bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét, ugyanakkor ki kell mondanunk azt is: a hosszú éveken át jellemző félrenézés, az egyoldalú magyar gesztuspolitika következményeként mernek ma már szinte bármit megtenni a magyarellenes erők. A 2018 tavaszán megalakuló Jobbik-kormány számára a szomszédságpolitikában a magyar nemzeti érdekek képviselete, így az elszakított területeinken élő magyar közösségek védelme és az autonómiatörekvések támogatása lesznek az elsődleges szempontok, minden más gazdasági vagy politikai megfontolás csak ez után következhet majd.

Szávay István országgyűlési képviselő, Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke