Az alfahír.hu által készített összefoglalót az alábbi linken érhetik el.

Néhány héttel ezelőtt beszámoltunk róla, hogy átnevezhetik a szegedi Ságvári Endre Gimnáziumot. Sokan azonban ragaszkodnak hozzá, hogy az iskola továbbra is a kommunista rendőrgyilkosról legyen elnevezve. A vita elérte a Parlamentet is.

Aki nem ismerné az előzményeket:

    Szávay István, a Jobbik alelnöke január 28-án írásbeli kérdésben fordult Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez, jelezve, hogy 2014. január elseje óta sem közterület, sem közintézmény nem viselheti kommunista történelmi alakok, vagy a diktatúrához köthető kifejezések nevét, Ságvári pedig az MTA által összeállított anyagban a nem ajánlott kategóriába esik, ezért a politikus szorgalmazta a szegedi iskola nevének megváltoztatását. A Balog helyett válaszoló Rétvári Bence államtitkár ígéretet tett a törvénysértő állapot megszüntetésére.
    Az elképzelés nem aratott osztatlan sikert: több pedagógus, szülő és diák is tiltakozásba kezdett, a tanulók Facebook-oldalt is létrehoztak, melynek borítóképén a "Je suis Ságvári" felirat látható. Szávay azonban jelezte: a Jobbik szerint a kommunista múlttal való leszámolás akkor is alapérték, ha sokak egyetértésével nem találkozik.
    Barok István, az intézményben oktató pedagógus nyílt levelet tett közzé, melyben kiállt Ságvári Endre mellett, és megszólította benne az egykoron az intézményben tanuló Répássy Róbert államtitkárt is.
    Répássy Róbert államtitkár szintén nyílt levélben reagált, melyben azt írta volt tanárának: "Ha tényleg úgy gondolod, hogy Ságvári Endre a legjobb példakép a mai ifjúság számára, akkor azt inkább tartsd titokban."
    A vita mélypontját a balliberális oldal hozta, a legröhejesebb kormányellenes tüntetésekről ismert Papp Réka Kinga Kettős Mérce blogra írt publicisztikájában új, teljesen értelmetlen elemet dobott be: azt írta, a Jobbiknak az a baja Ságvárival, hogy zsidó. Szávay a Facebookon reagált: "Réka, ne zsidózz! Mi sem tettük. Még véletlenül sem! Nem erről szól az ügy ugyanis, ne próbáld másnak beállítani, mint ami! Ságvári Endre kommunista volt és meggyilkolt egy embert. Ezzel se kell persze egyetérteni, meg lehet másképpen magyarázni, nincs ezzel gond, de akkor is erről vitatkozzunk, és ne másról!"

A vita elérte a Parlamentet is

A tegnapi nap folyamán az ügy már a Parlament falain belül folytatódott. Szávay István napirend előtti felszólalásában foglalkozott a témával. "A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan  veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt" - kezdte a politikus Márai sokat, bár nem szó szerint idézett mondatával, majd rámutatott: nemcsak a kommunizmus haszonélvezőit nem sikerült elszámoltatni, hanem annak szellemétől sem tudtunk még megszabadulni. 25 évvel a rendszerváltás után még mindig parázs vita tárgyát képezi, hogy közintézmények, közterületek kommunisták nevét viselhetik-e - mondta, majd emlékeztetett a fent említett eseményekre a Ságvári Gimnázium ügyében. Szávay elmondta: döbbenten szemlélték azt a hecckampányt, ami az ügyből kibontakozott, és azt, hogy a baloldali erők elkezdtek demokratát faragni abból a Ságvári Endréből, aki egy 100 millió ember életét követelő diktatúráért küzdött és részben azért is halt meg. Szávay szerint nem igaz, hogy mindenki ellenezné az intézmény átnevezését, számos olyan megkeresést kapott az iskola diákjaitól, melyek világossá tették, hogy a gimnáziumban is véleménydiktatúra van.

A felszólalásra Rétvári Bence államtitkár válaszolt a kormány részéről, aki rámutatott: a jogi helyzet teljesen egyértelmű, a törvény szerint az intézmény nem viselheti a kommunista Ságvári nevét. Jól látható volt az is, hogy a rendszerváltást megelőzően számos közterület és intézmény volt elnevezve róla, ám az esetek döntő többségében, teljes egyetértésben átnevezték azokat. Rétvári szerint egyértelmű, hogy a gimnáziumban évek, évtizedek alatt egy kiváló közösség alakult, akik magas színvonalú munkát végeztek, ám ezt a közösséget nem a név adta, így nem kell tartaniuk semmitől.

Szávay bizakodó, de sok még a munka

Az alfahir.hu elérte Szávay Istvánt, aki portálunknak nyilatkozva elmondta: örül Rétvári válaszának, és bízik benne, hogy a kormány megteszi a szükséges lépéseket az ügyben. Hozzátette: reméli, hogy a szavakat valóban tettek is követik, hiszen több alkalommal is láthattuk már a kormány részéről, hogy a határozottság csak addig tart, amíg beszélni kell valamiről. Elmondta ugyanakkor, hogy sok még a teendő e téren, hisz mint parlamenti hozzászólásában is megemlítette, felkérte a jobbikos önkormányzati képviselőket, hogy gyűjtsék össze, milyen közterületek és intézmények viselik még a kommunista rendszerhez köthető személyek nevét. Már most több tucatnyi ilyen esetről szerzett tudomást, ezért felszólalásában időhiány miatt csak néhány fontosabb került említésre.

Az alfahir.hu listája szerint többek közt

    Szentgotthárdon Szvétecz Ernő helyi kommunistáról, a "szovjet polgárháború hőséről",
    Rábapatonán Rózsa Ferencről,
    Kiskunfélgyházán Asztalos János ÁVH-s ezredesről,
    Várpalotán Marxról és Bokányi Dezsőről,
    Mátraverebélyen Ságváriról, Leninről és Sztahanovról,
    Jászfelsőszentgyörgyön Leninről,
    Jászteleken Szamuely Tiborról,
    Kenézlőn Kun Béláról és Leninről

van elnevezve közterület, de a sor még hosszasan folytatható lenne. Szávay végül portálunknak elmondta: a Jobbik a jövőben is következetesen antikommunista politikát fog folytatni, igyekszik leszámolni a pártállami múlttal, és minden esetben kérni fogja az elnevezésekre vonatkozó törvényi kötelezettség betartását.

alfahír.hu