Botrány! Az ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt Havas Szófia 1956 gyalázásával (2017.05.16.)

Mély megütközéssel vettem ma kézhez Budapest X. és XVII. Kerületi Ügyészségnek a határozatát, amelyben arról tájékoztattak, hogy több mint félévnyi gondolkodás után megszüntették a Havas Szófia ellen indult nyomozást. Emlékezetes, a bolsevik politikus tavaly ősszel egy orosz tévéműsorban az 1956-os forradalmat mélyen gyalázó, a mártírok emlékét bemocskoló kijelentéseket tett.

A nyomozást megszüntető határozat indokolása szerint erkölcsileg elítélhető az, hogy Havas Szófia egy, a forradalmat ellenforradalomnak tekintő riportot támaszt alá gondolataival. Sőt, az ügyészség azt is elismeri, hogy a pufajkás miniszterelnök és egykori besúgó Horn Gyula unokahúga kétségbe vonta azokat a kommunista bűnöket, amelyeket Rákosi Mátyás és társai a hatalom erőszakos úton történő megszerzésével kapcsolatban elkövettek. Ugyanakkor álláspontjuk szerint mindez mégsem bűncselekmény, mert a kommunizmus bűneinek tagadásához az szükséges, hogy valaki „népirtásszerű vagy súlyában ehhez hasonló bűnök tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel”.

Amennyiben ez az érvelés jogilag helytálló, akkor ki kell mondanunk, hogy a kommunizmus (és a nemzetiszocializmus) bűneit tagadók szankcionálására hozott jogszabály nem alkalmas arra, amire megalkották. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy ez az ügyészségi döntés kínosan egybecseng azzal, hogy néhány nappal ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök a pekingi Tienanmen téren a kínai kommunisták hősi emlékét koszorúzta meg.

Sokatmondó tény az is, hogy Havas Szófia döbbenetes, az ügyészség szerint is megkérdőjelezhető mondatai a Magyar Szocialista Pártban – egyes pártvezetők nyilatkozataival ellentétben – végül semmilyen következménnyel nem jártak. Ebből is egyértelmű, hogy az MSZP sokadik megújulása után sem akar megszabadulni bolsevik múltjától és a hazai kommunista diktatúrát működtető vagy arra mai napig is pozitívan tekintő politikusaitól.

A Jobbik 2018-as kormányra kerülését követően végképp le fogja zárni a vörös múltat és el fogja számoltatni annak minden felelősét.

Az elutasító határozat Facebook-oldalamon olvasható.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke