Az adatvédelmi hatósághoz fordultam a CÖF pénzügyeinek tisztázása érdekében (2017.07.29.)

Hosszú ideje követelem, hogy váljon nyilvánossá, milyen pénzből gazdálkodik a Fidesz kamucivil szervezete, a Civil Összefogás Fórum (CÖF).


Amint az korábban napvilágra került, a Magyar Villamos Művek (MVM) tavaly év végén 508 millió forinttal támogatta a CÖF alapítványát. Csizmadia Lászlóék azonban a mai napig is titkolják, hogy valójában mire kaptak több mint félmilliárd forintot. Mindez csak erősíti azon gyanúnkat, hogy a CÖF ebből a forrásból - tehát közpénzből - finanszírozta a Jobbikot lejáratni szándékozó, Vona Gábort Gyurcsány Ferenccel összemosó bohócos plakátkampányát.

Az ügy tisztázása érdekében az MVM-től, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV) is kértem, hogy hozzák nyilvánosságra a támogatás minden vonatkozó dokumentumát és elszámolását, azonban az érdemi válaszadást mindkét helyen megtagadták. Ezért Dr. Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez fordultam, hogy állapítsa meg, ki tekinthető ebben az ügyben adatkezelőnek, és kötelezze őt a dokumentumok kiadására.

Felháborító kétszínűség, hogy miközben a Fidesz a civil szervezetek átláthatóságának fontosságáról beszél, addig saját álciviljeit közpénzek százmillióival tömi ki titokban annak érdekében, hogy azok a Jobbikot és annak elnökét megpróbálják lejáratni.

A Jobbik kormányra kerülve teljes átláthatóságot és azonos mércét fog biztosítani a civil szféra egészében. Ne csak azoknak a szervezeteknek kelljen transzparensen működniük, amelyeken keresztül a magyar politikát külföldről befolyásolhatják, hanem azoknak is, amelyek belföldről teszik ugyanezt!

Az MVM és az MNV korábbi válaszai, valamint a NAIH-nak küldött levelem itt megtekinthető.