Węgierski Jobbik: Nie będziemy finansować machiny wojennej Kijowa (2015.06.18.)

Wiceprzewodniczący węgierskiej partii Jobbik István Szávay wyraził zdecydowany sprzeciw przeciwko opodatkowaniu przez rząd w Kijowie pomocy finansowej z Węgier dla węgierskich szkół na ukraińskim Zakarpaciu. Według Jobbiku oznacza to finansowanie "ukraińskiej machiny wojennej", czemu ugrupowanie stanowczo się sprzeciwia.

Jednocześnie Jobbik, będący obecnie największą parlamentarną partią opozycyjną, z zadowoleniem przyjął wiadomość o pomocy, jakiej udzielił rodakom na Zakarpaciu rząd węgierski. István Szávay wymienił podczas konferencji prasowej m.in. pomoc w wysokości 486 milionów forintów dla dwóch tysięcy nauczycieli na Zakarpaciu, 116 milionów forintów na dożywienie czterech tysięcy dzieci w wieku przedszkolnym i 50 milionów forintów dla kapłanów.

"Jako partia węgierska działająca na rzecz przetrwania Węgrów Jobbik z zadowoleniem odnotowuje wszelkie posunięcia rządu zaadresowane do Węgrów na Zakarpaciu, którzy są w trudnej sytuacji" - powiedział Szávay.

Jednocześnie Jobbik sprzeciwił się opodatkowaniu pomocy, którą Węgrzy na Zakarpaciu otrzymują od Budapesztu. Według wyliczeń partii "państwo węgierskie zasponsorowało machinę wojenną Kijowa na wysokość 60-70 milionów forintów, co jest nie do zaakceptowania".

István Szávay podkreslił ponadto, że Jobbik "zrobi, co w jego mocy", by wspierać mniejszości narodowe na Ukrainie, w tym Węgrów na Zakarpaciu. Zapowiedział on również utworzenie przez partię specjalnego funduszu pomocowego, który będzie przeznaczony dla rodaków zamieszkujących Zakarpacie.

jobbik.com / Kresy.pl