Valóban olyan példaértékű a szerb nemzetiségpolitika? (2017.06.07.)

A kormány szerint igen, de az Újvidéki Egyetem Jogi Karán annak ellenére sem lehet magyar nyelven felvételi vizsgát tenni, hogy azt egy vajdasági tartományi rendelet 2015-től kötelezővé tette. A Vajdasági Magyar Diákszövetség (Vamadisz) ezért beperelte az Egyetemet és azt kérte az illetékes bíróságtól, hogy mondja ki jogellenes a magyar nyelvű felvételizés tiltása. Az Újvidéki Felsőbíróság azonban nemrég elutasította a keresetet, a döntést pedig a Magyar Nemzet értesülése szerint „tapsviharral nyugtázták a döntést a rektor által vezetett dékáni értekezleten.”

Ezért írásbeli kérdést intéztem a külgazdasági és külügyminiszterhez és az iránt érdeklődtem, hogy a magyar kormány miként segíti a Vamadisz küzdelmét a magyar nyelvű felvételiért, hisz a szervezet fellebbezett az elképesztő szerb bírósági döntést követően. Szijjártó Péter miniszter úr válaszában arról tájékoztatott, hogy az ügy "magyar kérésre bekerült a Magyar-Szerb Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság 2016. április 4-én megtartott ülésének jegyzőkönyvébe" és hogy a magyar kormány "minden lehetséges fórumon kiemelt kérdésként szerepelteti a vajdasági magyar közösség jogérvényesítésének ügyét."

Sajnos nekünk és még sok délvidéki magyarnak nem ez a tapasztalata, sokszor úgy érzik, úgy érezzük, hogy a kormány az egyébként nagyon dicséretes és általunk is támogatott délvidéki gazdaságfejlesztés mellett elfeledkezik nemcsak a jogszélesítés fontosságáról vagy a (koszovói szerb típusú, széleskörű) területi autonómia követeléséről, de a mindennapos jogsértésekről is.

A Jobbik-kormány 2018-tól folytatni fogja, sőt ki is fogja bővíteni a határon túli magyar megmaradást szolgáló támogatások rendszerét, ugyanakkor sokkal határozottabban fogunk kiállni a külhoni nemzettestvéreink területi autonómiája és jogainak bővítése mellett is!

Írásbeli kérdésem elérhető itt, a válasz pedig itt.