Tiltás helyett támogatni kellene az elektromos cigaretta elterjedését (2016.10.11.)

Újra a Parlament előtt a dohánytörvény. Vezérszónoki felszólalásomban ismertettem a Jobbik álláspontját a törvénymódosító javaslattal kapcsolatban. Meglátásunk szerint az elektromos cigarettának ki kell kerülni a dohánytermékek kategóriájából és a Kormánynak minden erejével azon kell dolgozni, hogy a hagyományos dohányterméket használók közül minél többen térjenek át erre a jóval egészségesebb alternatívára. Ehelyett sajnos most az az irány, hogy a Fidesz vissza akarja szorítani az e-cigaretta használatát, forgalmazását, drasztikus jövedéki adót akar bevezetni és üldözi a fogyasztókat.

Az e-cigi melletti érveimet rangos nemzetközi tanulmányokkal is alátámasztottam, amelyeket beszédem után át is adtam Csepreghy Nándor államtitkárnak. Államtitkár úr válaszában ígéretet tett rá, hogy a kapott dokumentumokat alaposan át fogják tekinteni, és amennyiben az abban felsorolt érvek valóban meggyőzőek, akkor a kormány kész az elektromos cigaretta korlátozásával kapcsolatos álláspontja felülvizsgálatára.

Az említett tanulmányok elérhetők itt és itt