Terveznek-e többlettámogatást nyújtani a körzet nélküli háziorvosoknak? (2017.06.26.)

Segítségkéréssel fordult hozzám egy körzet nélküli háziorvos. Elmondása szerint az országban jelenleg körülbelül 150 olyan területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvos praktizál, aki anyagi problémákkal küszködik, mivel annak ellenére, hogy a jogszabályok alapján tartalmilag ugyanazt a szolgáltatást kötelesek nyújtani, mint körzetes kollégáik, nekik jóval kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk. Példának okáért egy 1500 beteggel rendelkező körzetes háziorvos kb. 1.400.000 forintot kap havonta, ezzel szemben egy körzet nélküli társának – ugyanennyi beteg mellett – csaknem a feléből, 720.000 forintból kell gazdálkodnia. A probléma mielőbbi megoldása érdekében írásbeli kérdéssel fordultam az emberi erőforrások miniszteréhez, melyben arról érdeklődtem, terveznek-e többlettámogatást nyújtani a körzet nélküli háziorvosoknak.

A miniszter nevében válaszoló Rétvári Bence államtitkár azonban a felvetett problémára és kérdésre érdemben nem reagált, hanem mellébeszéléssel kitért az érdemi válasz elől. Így a körzet nélküli háziorvosok finanszírozásának rendezése is a 2018-ban megalakuló Jobbik kormányra marad.

Írásbeli kérdésem elérhető itt, a válasz pedig itt.