Reagálás Semjén Zsolt kijelentésére (2017.06.21.)

A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2003-as megalakulása óta következetesen kiáll a külhoni magyarok választójogot is tartalmazó magyar állampolgársága mellett. Az elmúlt évek során természetesen minden ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot támogattunk, így a levélben szavazás lehetőségének megteremtését is. Ugyanakkor továbbra is következetesen küzdünk az ellen a diszkrimináció ellen, amely a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel is rendelkező állampolgárokat sújtja. Kivándorolt honfitársaink ugyanis - az elszakított területeinken élő magyarokkal ellentétben - szavazatukat nem adhatják fel postán, hanem csak a magyar külképviseleteken voksolhatnak személyesen. Ehhez azonban sok esteben szabadnapra van szükségük, útiköltséget és több száz vagy akár több ezer kilométernyi utat kell vállalniuk. A Jobbik ezért a választásokra vonatkozó szabályok bármilyen módosításának megszavazását csak abban az esetben tartja elképzelhetőnek, ha a Fidesz végre hajlandó lesz azon régi javaslatunk támogatására, hogy a levélszavazás lehetősége a külföldön élő magyarokra is kiterjedjen.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke