Reagálás Orbán Viktor és Pásztor István mai találkozójára (2018.02.05.)

A miniszterelnök és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének hétfői egyeztetéséről kiadott rövid MTI-beszámolóból mindössze annyit tudhattunk meg, hogy szó esett a magyar–szerb kormányzati csúcstalálkozóról, a gazdaságfejlesztési programokról és a magyarországi választásokról is.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom örömmel fogadott volna részletesebb tájékoztatást is arról, hogy pontosan mi hangzott el az országgyűlési választások kapcsán. Szóba került-e vajon az, hogy a VMSZ pontosan hogyan segít a délvidéki magyaroknak a magyarországi választásokra történő regisztrációban? A hírek szerint ugyanis a szervezet aktivistái a szavazási levélcsomagok „helyes kitöltésében” is közreműködnek majd, sőt a voksokat össze is gyűjtik, hogy eljuttassák azokat a szabadkai konzulátusra. A VMSZ azonban nem csak efféle segítséget nyújt, hanem közben minden erejével nyíltan kampányol is kormánypárt mellett. Így sajnos nem lehetünk bizonyosak abban, hogy a „nem helyesen” kitöltött (értsd: nem a Fideszre ikszelt) szavazólapok is célba érnek-e majd. A Jobbik ezért arra kéri délvidéki, valamint a többi elszakított országrészben élő szimpatizánsait, hogy levélcsomagjaikat sehol se bízzák a Fidesz helyi partnerszervezeteire, így a VMSZ-re se! Akik biztosak szeretnének lenni abban, hogy a kormányváltás érdekében határon túlról leadott szavazatuk valóban hasznosulni fog, azok gondoskodjanak maguk a levelek postai feladásáról, illetve a külképviseletek valamelyikére történő eljuttatásáról, de kereshetik a kapcsolatot a Jobbik központjával vagy külhoni csoportjaink tagjaival is.

Azon egyébként pedig már meg sem lepődünk, hogy a délvidéki magyarság sérelmes ügyeiről Orbán Viktor és Pásztor István ezúttal sem egyeztetett. A Jobbik-kormány számára viszont minden kétoldalú találkozó legfontosabb kérdése ez lesz. Álláspontunk továbbra is következetes: csak akkor támogatjuk Szerbia és Ukrajna euroatlanti integrációját, ha az ott élő magyar nemzeti közösségek számára biztosítják a lehető legszélesebb körű autonómiát. Szerbia esetében elvárjuk továbbá az 1944-től történt magyarellenes atrocitások (ideértve a délszláv háború időszakát is) teljes körű kivizsgálását, követeljük a központi források diszkriminációmentes elosztásával a magyarlakta települések arányos támogatását, továbbá erőteljes hatósági fellépést várunk minden magyarellenes cselekménnyel szemben. Az uniós csatlakozás feltételének tekintjük a Magyar Nemzeti Tanács jogköreinek bővítését, valamint a koszovói szerbek számára biztosított pártalanul széles önrendelkezési elemek alkotmányos szintű garantálását a délvidéki magyarság számára is.

Szávay István országgyűlési képviselő, Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke