Rétvári Bence szerint a kormány megfontolja a külhoni osztálykirándulások tényleges ingyenességére tett javaslatomat (2016. 05. 30.)

Mikor lesznek végre tényleg ingyenesek a külhoni osztálykirándulások? - kérdeztem ma a Parlamentben Rétvári Bence államtitkártól. A Jobbik által meghirdetett Valódi Nemzeti Konzultáció során ugyanis több Bács-Kiskun megyei iskolában is megbizonyosodtam arról, hogy ezek a kirándulások egyáltalán nem ingyenesek. Belépőkre, étkezésre vagy épp utasbiztosításra súlyos tízezreket kénytelenek elkérni a családoktól, mert a program ezen elemeire nem ad pénzt a kormány, ezzel pedig pontosan a program elvi célja sérül. Számos család számára pedig még egy kisebb összeg is megterhelő, ezért sok gyermek nem tud élni a lehetőséggel.

Ezért azt javasoltam, hogy az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) írjon ki a már nyertes pályázóknak egy kiegészítő pályázatot, amelyen belépődíjakra, étkezésre és utasbiztosításra lehessen támogatást kérni, hogy valóban ingyenes legyen a kirándulás és minden gyermek eljuthasson egy határon túli magyar területre. Már csak azért is szorgalmaztam ezt a megoldást, mert a Határtalanul! program keretösszegét idén 1,2 milliárdról 2 milliárd forintra emelték, miközben a súlyos visszásságok, az illetékes minisztériumban  uralkodó fejetlenség miatt tavaly sem sikerült elkölteni az 1,2 milliárdos összeget. Az idei 2 milliárdos keret tekintetében is bőven van még tehát tartalék egy kiegészítő pályázatra.

Rétvári kérdésemre alapvetően pozitív választ adott, de tisztázta, hogy idén már nem fognak kiegészítő pályázatot kiírni. Ha azonban érkezik a belépők, az étkezés és az utasbiztosítás összegének térítésével kapcsolatban igény a minisztériumhoz, akkor ezt a jövő évi kiírásoknál figyelembe fogják venni. Elmondása szerint ugyanis a cél közös, hisz mindnyájan azt szeretnénk, ha elégedetten térnének vissza e kirándulásokról mind a diákok, mind pedig a tanárok, ezért minden jobbító szándékot örömmel vesznek.