Pontosan mit dolgozik Kovács Miklós miniszterelnöki megbízottként havi több mint egymillió forintért? (2017.11.02.)

Kovács Miklóst 2014-ben budapesti utasításra távozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöki posztjáról. Kövér László azonban nem hagyta az út szélén komáját, és egymillió forintot meghaladó bruttó fizetésért Orbán Viktor miniszterelnök ukrajnai ügyekkel kapcsolatos megbízottja lett, tevékenységéről azonban semmit nem hallani, erős tehát a gyanú, hogy mindössze lelépési pénzről van szó. Ezért írásbeli kérdésben fordultam a Kovácsot hivatalosan foglalkoztató Miniszterelnöki Kabinetirodához, arról érdeklődve, hogy pontosan mit, milyen formában és mennyiért dolgozik a miniszterelnöki megbízott.

A kérdésre Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára reagált. Azt nem mondhatom, hogy válaszolt, ugyanis sok érdemlegest nem tudhattam meg. Jellemző, hogy a rövid államtitkári reakcióban kétszer is felmerül az ukrán oktatási törvény módosítása mint hivatkozási alap Kovács munkájának jogosságára, miközben az oktatási törvényt csak nemrégiben módosították, Kovács megbízatása pedig több mint három éve tart. Dömötör Csaba ugyanakkor számos egészen konkrét kérdésemre nem válaszolt,  1) mennyi Kovács Miklós bruttó tiszteletdíja; 2) milyen gyakran, és kinek ad tanácsokat, ezt szóban, vagy írásban teszi; 3) az írott anyagok nyilvánosak-e, ha igen, hol érhetőek el, ha nem, miért nem; 4) az oktatási törvény kapcsán konkrétan milyen feladatai voltak Kovács Miklósnak; 5) Budapesten kell-e tartózkodnia a miniszterelnöki megbízottnak; 6) milyen rendszerességgel találkozik Kovács Miklós Orbán Viktorral. Van, amikor a hallgatás többet mond minden szónál... Lehet, futok még egy kört az ügyben.

Írásbeli kérdésem itt, a válasz pedig itt érhető el.