Nem lesz pénz a Soltvadkerten és másutt élő szőlő- és gyümölcstermelők AKG-támogatására! (2016.06.13.)

Az idei agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG) pályázatok eredményei következtében ezrek veszíthetik el megélhetésüket szülővárosom, Soltvadkert, de más vidékek szőlő- és gyümölcstermelői közül. Ők ugyanis az elmúlt 10-12 évben környezetkímélő módon és technikákkal gazdálkodtak, ennek érdekében pedig többletterheket is készek voltak vállalni. Cserébe pedig joggal számítottak idén is az AKG-pályázatok jelentette plusztámogatásokra.  Őket most a pályázati bírálati pontszámítás átalakítása hozhatja lehetetlen helyzetbe, ugyanis a mindösszesen 176 milliárd forintnyi keretösszegű AKG-támogatások jelentős részét idén a gyümölcsösökről a szántókra irányította át a kormány. A rossz nyelvek szerint egyébként e lépés is az elmúlt időszakban állami földekhez juttatott narancsos agrárbárók zsebének további hizlalását szolgálja.

Az ügyben 90%-os pályázati elutasítottságot elszenvedett soltvadkerti gazdák érdekében a körzet fideszes képviselője, Font Sándor még az illetékes parlamenti mezőgazdasági bizottság elnökeként sem tudta megakadályozni e támogatások eltérítését a szőlő- és gyümölcstermelőktől. Ezért Farkas Gergely és Magyar Zoltán képviselőtársaim után jómagam is megkérdeztem Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy mi lesz ezekkel a gazdákkal, hozzájuthatnak-e egyáltalán még ehhez a támogatáshoz és ha igen, mikor.

A kérdésemre válaszoló Kovács Zoltán államtitkár miután elismételte az általam elsorolt adatokat nem válaszolt érdemben kérdéseimre. Szerinte mindenki időben tisztában volt a pályázati feltételekkel és az, hogy valaki 10-12 évig támogatott volt, nem jelenti azt, hogy ezután is az lesz, hiszen új a pontozási rendszer. Végül megismételte azt, amit már eddig is tudtunk és felszólalásomban is elmondtam: 2017 januárjától a kormány plusz 15 milliárd forintot irányoz elő a szőlő- és gyümölcstermelők részére, míg 25 milliárdot az egyébként szintén pórul járt állattartók számára. Arról, hogy mi lesz a most kieső pénzzel és hogy egyáltalán mire lesz elég ez a 15+25 milliárd nem beszélt az államtitkár, de könnyen kitalálható abból, hogy tavaly e támogatás keretösszege 176 milliárd forint volt, aminek a döntő része a szőlő- és gyümölcstermelők támogatására ment el korábban. Úgy tűnik tehát, hogy egy hirtelen döntés következtében egy évtized munkája veszhet kárba sok helyütt az országban, családok mehetnek tönkre és veszíthetik el jövőképüket, miközben a szívós munkával kialakított mezőgazdasági kultúrkörnyezet elpusztul és környezetünk is jelentősen károsodik.