Minden hétre jut egy bukta a kormány kedvenc kamuciviljeinek, a Civil Összefogás Fórumnak (2017.06.08.)

Kezdődött azzal, hogy írásbeli kérdésemre a Nemzetgazdasági Minisztérium azt felelte, hogy sem ők, sem a minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó állami cégek nem támogatták a szervezetet. Rögtön másnap az Átlátszó kiperelte a Magyar Villamos Művektől, hogy bizony 2016 végén - tehát a Gyurcsányos-Vonás bohóckampány előtt - bizony 508 millió forinttal kínálták meg Csizmadiáékat.

Ezt követően május 15-én sajtótájékoztatón jelentettem be, hogy az összes minisztériumhoz írásbeli kérdést intézek a vonatkozó támogatások kapcsán, majd pedig feljelentettem a CÖF-öt hűtlen kezelés vádjával az MVM-től kapott félmilliárd ügyében, hisz azt a pénzt vélhetően a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik lejáratására használták fel.

Régebbi hír, de ehhez kapcsolódik, hogy a CÖF számára a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) külföldi partnereket kellett május 15-i határidővel keresnie az Európai Civil Együttműködési Tanács című projektjükhöz. A sajtó kérdésére ezzel kapcsolatban a KKM azt a tájékoztatást adta, hogy igény esetén más magyar szervezeteknek is segítséget nyújtanak, nyújtottak. Ezért írásbeli kérdéssel fordultam KKM-hez azt tudakolva, hogy pontosan mely szervezeteknek és milyen partnereket találtak az elmúlt években.

A KKM válaszában arról tájékoztatott, hogy többek között az Antall József Tudásközpontnak, az lfj. Gróf Andrássy Gyula Alapítványnak és a Magyar Nemzeti Múzeum szakértőinek nyújtottak támogatást külföldi partnerek felkutatásában, illetve a Nemzetközi Visegrádi Alaphoz pályázó szervezeteket is segítették.

Ebben a történetben minden benne van, amit a magát polgárinak nevező kormány gondol a magyarországi civil szféráról. Aki velük van és hajlandó például blődségekkel teleplakátolni a fél országot, azt még állami cégek százmillióival is hajlandóak kitömni vagy egy komplett minisztériumot utasítanak arra, hogy segítse valamely projektjüket. Aki azonban kritikus a kormánnyal vagy - mint a civilek döntő többsége - független kíván maradni és csupán a munkáját szeretné végezni azt betarthatatlan törvényekkel, lassú bírósági ügyintézéssel vagy épp bürokratikus akadályokkal kívánják eltakarítani az útból.

A Jobbik 2018-tól olyan Magyarországot fog építeni, ahol a társadalmilag hasznos tevékenységet folytató civilek háboríthatatlanul dolgozhatnak és munkájukhoz az állam megadja a kellő anyagi, jogszabályi és erkölcsi támogatást.

Kérdésem ITT, a válasz ITT érhető el.