Milyen lépéseket kíván tenni a Kormány annak érdekében, hogy Szombathelyi Ferencet Szerbiában is rehabilitálják? (2016.12.05.)

Vitéz Szombathelyi Ferenc vezérkari főnök a Horthy-korszak egyik legmegbecsültebb honvédje volt, aki részt vett Felvidék és Kárpátalja visszafoglalásában is. Tevékenysége során mindvégig a haza megmentésének vágya vezette, és azért küzdött, hogy minden ellenséggel szemben megvédje az országot. Ennek ellenére 1946-ban Magyarországon életfogytiglani börtönre ítélték, majd Jugoszláviában halálra ítélték és még abban az évben ki is végezték. Magyarországi rehabilitálása a rendszerváltás után megtörtént, Szerbiában azonban mindmáig bűnösnek tekintik. Nemrégiben az Országgyűlésben is felszólaltam az ügyben, majd írásbeli kérdéssel fordultam Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, az iránt érdeklődve, hogy a magyar kormány mit kíván tenni annak érdekében, hogy Szombathelyi Ferencet Szerbiában is rehabilitálják.

A miniszteri válasz sajnos konkrétumokat nem tartalmaz, azt azonban világossá teszi Szijjártó Péter, hogy a Szerbia és Magyarország közti megbékélési folyamat lehetőséget nyújt a közös múlt részletes feltárására.

Írásbeli kérdésem elérhető itt, a válasz pedig itt