Mikor kezdi el végre a Kormány a Trianon 100. évfordulójára való felkészülést? (2017.11.20.)

Támogatja-e a Kormány a 2020-at Trianon Emlékévvé nyilvánítani szándékozó javaslatunkat, illetve hogyan készülnek fel a környező országokban a kerek évforduló kapcsán várható magyarellenes propagandára?

Ezeket a konkrét kérdéseket tettem ma fel a Parlamentben, azonban Rétvári Bence államtitkár egyikre sem válaszolt. Helyette a Habony Árpád által megírt szövegének nagy részében a szokásos Jobbik-ellenes gyalázkodásokat sorolta fel (pénzért és hatalomért mindenre képesek vagyunk, szolnoki elnökünk egy évvel ezelőtti FB-s kommentje stb.), majd a hadisírok gondozásáról, világháborús emlékművek felújításáról és a határon túli osztálykirándulásokról beszélt. Ezek persze mind nagyon fontosak, csak épp semmi közük ahhoz, amit kérdeztem. A mellébeszélés sokatmondó: a Trianon-megemlékezésről annak idején a Parlamentből kivonuló, az erdélyi magyarokat a román uniós csatlakozás feltétel nélküli támogatásával eláruló Fidesz nem szeretné, hogy 2020-ban Trianon százéves évfordulójára emlékezzünk. Ráadásul ezek szerint azt sem tartják problémának, hogy a szomszédos országok - különösen Románia - magyarellenes akciókra készülnek.