Miközben a Kormány minden erejével megpróbálja az urnáktól távol tartani az országot elhagyó, lakcímmel rendelkező állampolgárokat, aközben az elszakított területeinkről akár halottak nevében is lehet szavazni? (2016.09.19.)

Hétfőn szóbeli kérdésben fordultam a Kormányhoz egy súlyos anomália kapcsán, mely a levélszavazást érinti. Egy névjegyzékbe felvett, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár halála esetén a hozzátartozóknak kell kérni a névjegyzékből való törlést, ellenkező esetben a Nemzeti Választási Iroda akár 10 évig is postázza neki az éppen aktuális szavazási levélcsomagokat, mivel ennyi ideig nem kell az illetőnek ismét regisztrálnia. Ha tehát a törlést nem kérik, akkor könnyedén megtörténhet, hogy az elhunyt nevében akár évekkel halálát követően is szavaznak, ehhez nem kell mást tenni, mint a levélcsomagot kitölteni, és visszaküldeni Budapestre.

Felháborító és rendkívül gyanús, hogy a kérdésre válaszoló Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a konkrét kérdéseimre egyáltalán nem adott feleletet. Ezért még a tegnapi napon írásbeli kérdésben fordultam az igazságügyi miniszterhez, melyben ismét feltettem neki az összes kérdést, és felhívtam figyelmét az érdemi válaszra vonatkozó törvényi kötelezettségére.