Miért tűri a Kormány gróf Benyovszky Móric elszlovákosítását (2017.05.18.)

A gróf Benyovszky Móric elszlovákosítására tett kísérletekről beszéltem tegnapi napirend utáni felszólalásomban.

A tavaly 275 éve született gróf Benyovszky Móric egykoron Madagaszkár királya volt. Emlékét a 2002-ben alakult Benyovszky Társaság őrzi, számos szobrot és emlékművet helyeztek el Madagaszkáron, forrásértékű tudományos kötetet jelentetettek meg francia, angol és magyar nyelven a kalandos életű grófról, számos előadást, rendezvényt szerveztek itthon és a nagyvilágban.

A Svédországban élő Szemler-házaspár nemrég arról számolt be, hogy több, Madagaszkáron felállított Benyovszky-emlékművet is megrongálták vagy leromboltak a fővárosban és másutt is. E vandalizmust legalább egy esetben bizonyíthatóan szlovák szélsőségesek követték el. Ezzel párhuzamosan jelennek meg a Benyovszky szlovák származását kihangsúlyozó emlékhelyet, valamint az erről szóló ismeretterjesztő anyagok. Az ügyet a Benyovszky Társaság is jelezte már, egyértelműen Pozsonyból, központilag szervezett „elszlovákosítási” kísérlet zajlik.

Felszólalásomban ezért hangsúlyoztam, a magyar kormánynak sokkal határozottabban fel kell lépnie az egyértelműen magyar származású Benyovszky Móric védelmében, meg kell akadályozni a gróf elszlovákosítását.