Miért fél a kormány a kiegyezéstől? (2017. 08. 07.)

Ezt kérdeztem Balog Zoltán emberminisztertől azzal kapcsolatban, hogy idén kerek, 150. évfordulóját kellene ünnepeljük Deák Ferenc hatalmas művének, ennek ellenére a kormány alig szervezett ezzel kapcsolatban megemlékezéseket, konferenciákat, programokat. Rétvári Bence államtitkár válaszában kifejtette, hogy a Kiegyezés a kormány szerint is ünnepelhető történelmi esemény, amelyet Magyarország aranykora követett, majd felsorol néhány rendezvényt, amelyek tematikájában a Kiegyezés, illetve az azt követő fejlődés legalább részben helyet kapott.

Amatőr érmegyűjtőként természetesen örülök annak, hogy készültek 2.000 és 20.000 forint névértékű emlékérmék az évfordulóra, ám a felsoroltakon túl azt gondolom, hogy sokkal nagyobb hangsúllyal kellene ünnepelnünk azt a történelmi eseményt, amely Hazánk egészét nagyjából Hunyadi Mátyás kora után először volt képes újra felzárkóztatni a világ legfejlettebb részeihez. De legalábbis megindította Magyarországot ezen az úton.

A Kiegyezés pozitívumairól és eltagadhatatlanul meglévő negatívumairól hosszabb bejegyzést közöltem Facebook-oldalamon, amit IDE kattintva érhetnek el, az írásbeli kérdés itt, a válasz pedig itt olvasható.