Miért akadt el az elektromos cigaretta használatának és forgalmazásának újraszabályozása? (2017.10.09.)

Tavasz óta nem történt érdemi előrelépés az elektromos cigaretta fogyasztásának és forgalmazásának újraszabályozása kapcsán. Ez ügyben még májusban fordultam levélben Lázár Jánoshoz, de választ sajnos azóta sem kaptam. Ezért hétfői napirend utáni felszólalásomban arról érdeklődtem, hogy mikorra várható a hiányzó jogszabályok megalkotása. Ahogy korábban számos alkalommal, úgy most is kiemeltem, hogy az elektromos cigaretta a dohányzás lényegesen kevésbé káros alternatíváját jelentheti.

A kormány nevében Magyar Levente államtitkár válaszolt, aki elmondta, hogy a nyáron az Emberi Erőforrások Minisztériumában létrejött egy szakmai bizottság, amely az e-cigarettához kapcsolódó szabályozás előkészítésén dolgozik. Bíznak abban, hogy az elkészített anyagot a kormány a szakmai szempontok figyelembevételével még az ősszel megtárgyalhatja. Véleménye szerint a kormány azon lesz, hogy a továbbiakban csak észszerű szabályok vonatkozzanak a területre.

Bízom benne, hogy az alapvetően pozitív és előremutató államtitkári választ valóban gyors és érdemi lépések fogják majd követni. Több százezer fogyasztó ugyanis több mint egy éve várja már, hogy az elektromos cigaretta jogi szabályozása végre megnyugtató módon rendeződjön. Bárhogyan is alakul, magam továbbra is mindent meg fogok tenni ennek érdekében.