"Mi folyik itt Délvidéken?" (2017.05.03.)

A délvidéki magyarság problémáival foglalkoztam szerdai napirend utáni felszólalásomban. Morvai Krisztina európai parlamenti képviselőnk a közelmúltban monitorozó körúton járt a Délvidéken, és sajnos ő is azt tapasztalta, hogy a helyzet továbbra sem javul. Sőt, sokatmondó, hogy zentai fórumának helyszínét az érvényes bérleti szerződés ellenére az önkormányzat utólag, mondvacsinált indokokkal, egyértelműen a Vajdasági Magyar Szövetség nyomására visszamondta. Miközben a magyar kormány folyton a két ország közötti nagyszerű együttműködésről beszél, Szerbia továbbra is akadályozza az 1944-45-ös megtorlások áldozatainak rehabilitálását, koszovói cigány menekülteket telepít magyar többségű területekre, megnyirbálja a Magyar Nemzeti Tanácsot jogköreit és nem biztosítja nemzetiségekre vonatkozó jogszabályokat betartatását. A Jobbik álláspontja változatlan, míg a Fidesz feltétel nélkül kívánja támogatni Szerbia EU-csatlakozását, mi arra csak a magyar közösség megmaradásának széleskörű biztosítása esetén leszünk hajlandóak.