Meddig várat magára a külföldi magyar iskolák helyzetének rendezése? (2017.06.12.)

A külföldi magyar iskolákkal kapcsolatos kormányzati stratégiáról kérdeztem ma a Parlamentben Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt. Kihangsúlyoztam, nemzetstratégiai fontosságú, hogy a sajnos egyre nagyobb létszámú emigráció fiatal tagjai magyar nyelven tanuljanak, és minél erősebb kötődés alakuljon ki bennük az anyaország felé, így esély legyen rá, hogy később a hazatérés mellett döntsenek.

Sajnálatos, hogy mindezek ellenére továbbra sem tudunk arról, hogy a kormánynak lenne átfogó stratégiája a külhoni magyar iskolák támogatására, fejlesztésére. Sőt, azon költségvetési módosító javaslatomat is leszavazta a kormánytöbbség - beleértve Potápit -, amely az iskolahálózat fejlesztésére biztosított volna forrást. A dublini magyar iskolának pedig egy éve ígért az államtitkár 3 millió forintos támogatást, azonban ezt máig sem kapták meg.

Potápi Árpád János válaszában arról tájékoztatott, hogy a dublini magyar iskola támogatását azért nem tudták még folyósítani, mert hivatalosan nincs bejegyezve az intézmény, várják azt a bejegyzett szervezetet, amelyen keresztül majd erre mód lesz.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy Balog Zoltán miniszter úr a közelmúltban a torontói magyar iskolát látogatta meg, Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár pedig New Yorkban tárgyalt 25 iskola vezetőivel. Potápi reményei szerint őszre elkészülhet a külföldi magyar iskolákat érintő stratégia. Reméljük, valóban így lesz.