Álláspontunk az állambiztonsági levéltárral kapcsolatos törvény vitájában (2017.06.16.)

A Jobbik frakciója nemmel szavazott az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárával kapcsolatos törvényjavaslatra. A témában tegnap tartott vezérszónoki felszólalásom az alábbi videón látható.

Elmondtam, hogy a Jobbik a kommunista múlt tekintetében a teljes átláthatóság és nyilvánosság pártján áll, így támogatunk minden javaslatot, amely ebbe az irányba mozdítja el a szabályozást. Ez az indítvány pedig jelent apró pozitív változást, tehát támogatható lett volna. Van azonban két olyan pont, amely miatt mégis nemmel kellett szavaznunk. Egyrészt bírósági eljárásban nem használható fel jogtalanul birtokolt, a Levéltárnak át nem adott állambiztonsági irat. Nem elfogadható, hogy egy bűnösséget igazoló irat bármilyen okból kizárható legyen. Másrészt pedig a titkosszolgálati minősítés alól feloldott iratok levéltárba szállítása önkényesen megtagadható, így a kutathatóság ellehetetlenítő. A Fidesz tehát az iratok felhasználásának önkényes korlátozásával saját ügynökeinek próbál falazni.

A Jobbik határozott álláspontja szerint az egyedüli megoldás a lengyel mintát követve a Nemzeti Emlékezet Intézetének létrehozása és az összes dokumentum teljes mértékű nyilvánosságra hozása lenne. Kormányra kerülve ezt fogjuk tenni! Csak így számolhatunk le végleg a vörös múlttal és a kommunista diktatúra örökségével. Vesszen minden maradéka!