Képesek vagyunk-e egy nemzeti minimum megtalálására Trianon kapcsán? - A Fidesz szerint nem (2017.06.06.)

Miközben a román TAROM légitársaság még az egyik repülőgépét is az 1918-as Nagy Egyesülésről nevezte el, a Magyar Országgyűlésben még arról sincs megegyezés, hogy Magyarország a külhoni magyarság érdekében mihamarabb megkezdje a felkészülést Trianon 100. évfordulójára. A Jobbik ugyanis többek között 2020-at szeretné már most Trianon emlékévvé nyilvánítani és ezzel kapcsolatban külföldi és külhoni tájékoztatókampányt indítani felhívva a figyelmet külhoni nemzettestvéreink nehéz és máig megoldatlan helyzetére. Románia, Szlovákia vagy Szerbia ugyanis amellett, hogy ész nélkül fog ünnepelni az elkövetkező három évben, el fogja árasztani a külföldet saját trianoni narratívájával. Ezt pedig nem lenne szabad megvárni.

Legalább is szerintünk. A Fidesz viszont szívfájdalom nélkül szavazta le többek között ezt a javaslatunkat is, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint pusztán azért, mert nem akartak "beengedni maguk elé másokat." Ha pedig emiatt a kormányzati arrogancia miatt nem sikerülne idejében felkészülni és ezért kár éri a külhoni magyarokat, az már őket nem érdekli!

Amikor ezzel szembesítettem ma a kormány képviselőjét a parlamentben, felszólítva arra, hogy legalább fontolják meg a közös gondolkodást és cselekvést Trianon ügyében (is), Dömötör Csaba államtitkár válasza erre csupán olcsó propaganda volt.