Javaslatomra a kormány a Határtalanul! programban elszámolható tételek körének kiterjesztését tervezi! (2016.11.02.)

Sajnos még most sem teljesen ingyenesek a határon túli osztálykirándulások, ugyanis az iskolák kénytelenek akár több tízezer forintot is elkérni, ami nagyon sok családnak olyan anyagi terhet jelent, hogy emiatt gyermekük nem tud részt venni a programon. Idén nyáron ezért egy pótpályázat kiírását javasoltam, amin a jelenleg el nem számolható étkezésre, belépőkre és utasbiztosításra lehetett volna pályázni. Ezt a parlament ülésén Rétvári Bence államtitkárnak is felvetettem, aki elmondta, hogy idén pótpályázatot már nem fognak kiírni, de ha elég sok iskola fog hozzájuk fordulni a fenti költségtételekkel kapcsolatban, akkor átalakíthatják a pályázati kiírást.

Ezért levelet írtam a Határtalanul! pályázatot nyert magyarországi köznevelési intézménynek, biztatva vezetőiket arra, hogy jelezzék  a minisztérium felé az elszámolható költségtételek kiterjesztésének igényét.

Úgy tűnik, hogy a Jobbik kitartó lobbizása, valamint a köznevelési intézményektől érkező levelek végül eredményesnek bizonyultak. Rétvári Bence a parlament mai ülésén feltett kérdésemre válaszolva arról biztosított, hogy próbálják kiszélesíteni az elszámolható tételek körét és a minisztériumban ezzel kapcsolatban már az utolsó simításokon dolgoznak.

Ha még a KLIK által túlbürokratizált pályázási és elszámolási rendszert is sikerülne egyszerűsíteni, talán újra növekedne a pályázási kedv ebben az egyébként kiváló, ám az elmúlt években rendkívül rosszul működtetett kezdeményezésben. A Jobbik célja az, hogy valóban minden magyar gyermek legalább életében egyszer teljesen ingyen eljusson valamely külhoni magyar közösséghez és ez se a pedagógusokra, se a családokra ne rójon se adminisztratív, se anyagi téren elviselhetetlen pluszterhet.