Hogyan kívánja segíteni a Kormány a külhoni levéltárakban található magyar vonatkozású anyagok megmaradását, kutathatóvá tételét? (2017. 01. 02.)

November 17-én, egy Nemzeti Összetartozás Bizottság ülésen érdeklődtem azzal kapcsolatban, hogy milyen tervei vannak a Kormánynak a külhoni levéltárakban található magyar vonatkozású anyagok megmaradásának elősegítésére, kutathatóvá tételére vonatkozóan. Ezekkel kapcsolatban ugyanis az a tapasztalati tény, hogy a szomszéd országok egyáltalán nem bánják, ha ezen egyébként pótolhatatlan és ezért felbecsülhetetlen értékkel bíró iratok örökre elkallódnának vagy megsemmisülnének. A bizottság ülésén ezzel kapcsolatos kérdéseimre azonban csak részben kaptam választ, ezért Dúró Dóra képviselőtársammal, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnökével együtt írásbeli kérdéssel fordultam Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a külhoni magyar levéltári anyag megmaradásának elősegítése és kutathatóvá tétele érdekében tervez-e a kormány levéltárosok részére gyakornoki programot indítani, hogyan kívánja segíteni ezen anyag digitalizálását, tervezik-e és ha igen, milyen formában a külhoni magyar nyelvű levéltáros képzés segítését, illetve azzal kapcsolatban is érdeklődtünk, hogy miként kívánják segíteni ezen anyagok állagmegóvását.

Kérdéseinkre miniszter úr azt a választ adta, hogy a szomszédos országokban található magyar vonatkozású anyagokhoz az elmúlt évtized során kutatási segédlet készült azonban ez csak az 1918 előtt keletkezett iratokra vonatkozik, az elmúlt száz év vonatkozó iratanyagának ilyetén feldolgozása tehát még várat magára. Szó van a válaszban arról, hogy a Budapest Főváros Levéltára szakmai támogatásával milyen állományvédelmi programok valósultak meg a Kárpátaljai Állami Levéltár beregszászi részlegében, további hasonló jellegű programokról azonban nem írnak. Ugyanígy nem szól a válasz digitalizálást, külhoni magyar levéltárosképzést segítő programokról, csupán annyit említ, hogy az ELTE-n számos külhoni magyar hallgató vesz részt levéltáros képzésben.

A Jobbik kormányra kerülve sokkal határozottabban és kiterjedtebben, széleskörű digitalizálási, fizikai állományvédelmi és gyakornoki programok indításával fog ezzel a kérdéssel foglalkozni, hisz megfelelő odafigyelés nélkül pótolhatatlan emlékek, iratok mehetnek örökre veszendőbe!

Írásbeli kérdésem elérhető itt, a válasz pedig itt