Geoblokkolás - talán utoljára? (2018.06.12.)

Ismét nemzetközi sportesemény közeledik, és ennek sajnos már törvényszerű velejárója a geoblokkolás problémája. A 2014-es téli olimpia óta minden egyes sportesemény kapcsán foglalkozom ezzel az üggyel, tartottam sajtótájékoztatókat, szólaltam fel az Országgyűlésben, adtam be írásbeli kérdéseket. Azt gondolom, a határozott fellépésnek is köszönhető, hogy 2015-ben Tusnádfürdőn Orbán Viktor felszólította Semjén Zsoltot, hogy azonnal intézkedjen az ügyben.

De az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot ennek ellenére sem nézhetik magyar nyelven külhoni nemzettestvéreink. Van azonban remény, hogy ahogy az olimpiák esetében, úgy a focitornák esetében is lesz változás: a 2020-as EB selejtezőit már magyarul nézhetik majd Erdélyben és Felvidéken is. Két kérdés azért felmerül: egyrészt gyanús, hogy az MTVA közlése csak a selejtezőkről szól. Ugye ez nem azt jelenti, hogy magát a tornát 2020-ban és 2022-ben sem lehet majd magyarul követni? Másrészt mi a helyzet Kárpátaljával, Délvidékkel és a kisebb - EU-tag! - régiókkal? Ugye az ott élő magyarokról sem feledkezünk meg?