Eltöröltük a nikotinmentes töltőfolyadékok jövedéki adóját! (2017.03.21.)

Újabb komoly eredményről számolhatok be az elektromos cigarettával kapcsolatban. A kormány végre elfogadta a Jobbik régi javaslatát és a jövedéki törvény módosításával különválasztotta egymástól a nikotinos és a nikotinmentes töltőfolyadékokat. Utóbbi ezáltal kikerült a jövedéki termékek kategóriájából! A hétfői vitában magam is felszólaltam és üdvözöltem ezt a változtatást, mint ahogyan azt is, hogy szintén javaslatunknak megfelelően - ha nem is sokkal, de - a tervezett 65 forintról 55 forint/ml-re csökken a nikotinos liquidek jövedéki adója.

Ezek a lépések az ártalomcsökkentés érdekében folytatott harc újabb fontos mérföldkövei, hiszen hatásukra további dohányosok térhetnek át az elektromos cigarettára mint lényegesen kevésbé ártalma alternatívára. Az e-cigit már használók számára pedig nyilván vonzóbbá válik majd a nikotint nem tartalmazó folyadékok vásárlása, lévén, hogy azok jóval olcsóbbak lehetnek majd.

Feladat azonban még bőven akad-e téren, hiszen a forgalmazókat terhelő igazgatási szolgáltatási díj mértéke még mindig 475 000 forint, amelyet az összes termék után be kell fizetni. Ráadásul minden évben. Felszólalásomban javasoltam a díj radikális mérséklését és az egyszeri befizetés bevezetését. Ez rendkívül fontos, hiszen ellenkező esetben a termékkínálat drasztikusan beszűkülhet és megdrágulhat, a fogyasztók pedig a feketepiacról lesznek kénytelenek beszerezni az árut, vagy ismét a külföldi beszerzések felé fognak fordulni.

A tegnapi záróvita után ma délelőtt megtörtént a végszavazás, ahol a kormánypártok és a Jobbik támogatta a törvényjavaslat elfogadását, az LMP tartózkodott, az MSZP képviselői pedig nemmel szavaztak. Lelkük rajta!