Egyes illetékek eltörléséről és a bürokráciacsökkentéséről (2016.12.08.)

Vezérszónoki felszólalás keretében ismertettem a Jobbik véleményét az egyes illetékek megszüntetéséről ma az  Országgyűlésben.

Kiemeltem, hogy üdvözlünk minden olyan javaslatot, ami az állampolgári és lakossági terhek csökkentéséről szól, legyen az anyagi vagy akár adminisztrációs könnyítés. Az előterjesztés elfogadása esetén a jövőben többek között illetékmentes lesz az anyakönyvi kivonat, a 65. év felettiek magánútlevele és a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok számára a nyilvántartásba vétel is.

A javaslat örömteli, viszont véleményünk szerint egy sokkal átfogóbb bürokráciacsökkentő csomagra lenne szükség, melynek összeállításakor számos más, eddig figyelembe nem vett szempontot is fel kellene sorakoztatni.  Hatalmas előrelépés lenne, ha minél több ügyet tudnának elektronikusan intézni az állampolgárok, ehhez nagy segítséget jelenthetnek a Nyugat-európai példák. A külföldi jobbikosoknak hála több kiváló és bevált rendszert ismerhettünk meg, amiket a 2018-as választási programunkba is be fogjuk építeni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok külföldön élő magyar inkább fizetne azért, hogy gyermekének a nagykövetségeken minél gyorsabban elkészítsék anyakönyvi kivonatát és ne kelljen arra gyakran több hónapot várni. Jó dolog, hogy eltöröljük az illetéket, de mind a példán is látszik, sokkal előrébb nem vagyunk vele.

Megemlítettem a civilszervezetek által is használt EPER rendszert, ahol elektronikus úton történhet már az ügyintézés egy része, ugyanakkor a nyilatkozat tételhez még továbbra is szükséges egy dokumentum kinyomtatása, majd elpostázása. Úgy gondolom, a XXI. században lehetőséget kellett volna már teremteni a teljes körű elektronikus ügyintézésre