Anyagi problémáik helyett mikor foglalkozhatnak végre csak tanulmányi és tudományos előmenetelükkel a magyar hallgatók? (2016.10.10.)

Szóbeli kérdéssel fordultam az emberi erőforrások miniszteréhez a hallgatói juttatások elégtelensége kapcsán. Döbbenetes módon az elmúlt 10 évben évről évre csökkent a hallgatói ösztöndíjak reálértéke. A hallgatói normatíva – tehát az egy hallgatóra közvetlenül fordítható támogatások összege - például 2006-ban 116.000 forint volt, ez ma 119.000 forint. Kiemelkedőtanulmányi eredményeim alapján 2006-ban köztársasági ösztöndíjat kaptam, 30.250 forintot, ez mára, tíz év alatt csupán 34.000 forintra emelkedett. Egy kutatás szerint 2015 tavaszán átlagosan 68.000 forintból élt egy egyetemista, miközben akkor a garantált bérminimum nettó 80.000 forint volt. Komoly probléma az is, hogy alig nőtt a kollégiumi férőhelyek száma, miközben az albérletek árai többszörösükre emelkedtek.

Balog Zoltán miniszter úr megbízásából Palkovics László oktatási államtitkár válaszolt a kérdésemre. Államtitkár úr válasza pozitív és reménykeltő volt. Kiemelte, hogy nyitott kapukat döngetek, és az általam felvetett problémák megoldása tervben van. A hallgatók juttatási rendjének átalakítását, és a juttatások mértékének valós költségek felé elmozdítását a közeljövőre tervezik. Emellett elmondta azt is, hogy a közelmúltban volt egy átfogó felmérés a kollégiumok helyzetéről, és a kormányzat tisztában van vele, hogy egyrészt nem megfelelő a színvonal, másrészt a férőhelyek eloszlása sem megfelelő. Ezért a következő évek során nagyszabású felújítási program indul. A válasz tehát örömteli, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy nagyrészt csak konrétumok nélküli ígéreteket hallhattunk. Követni fogjuk az eseményeket, és bízunk benne, hogy valóban sor kerül a normatívák komolyabb mértékű emelésére és a kollégiumok felújítására.