A jövő évi költségvetés általános vitájában szólaltam fel (2017.05.18.)

Múlt héten szólaltam fel a jövő évi központi költségvetés kapcsán az Országgyűlésben. A büdzsé tervezetéhez 27 módosító javaslatot nyújtottam be, nagy többségüket természetesen a nemzetpolitika területén.

Kétperces felszólalásomban Hadházy Sándor fideszes képviselőre reagáltam, aki a civil törvény módosítását érintve a hamis kormánypárti propagandát olvasta fel, úgy, hogy látszott, fogalma sincs, miről beszél.
Számos külhonba jutatott forrás megemelését is kezdeményezem. Ilyen többek között a határon túli kulturális feladatok támogatása és az egyházi intézmények fejlesztése is.
Több olyan javaslatom van, melyet évről évre kénytelen vagyok benyújtani, nem történik ugyanis előrelépés, pedig feltétlenül szükséges lenne. Ilyen például, hogy külhoni diákoknak is biztosítsanak magyarországi diákigazolványt. Ezt Semjén Zsolt már 2010-ben megígérte, máig sem történt meg. A külhoni magyar tévéstúdiók eszközfejlesztése sincs megfelelő pénz, meglátjuk, idén kivételesen támogatja-e a kormánypárti többség erre vonatkozó javaslatom. Ismét javaslatot nyújtottam be a külhonban található hadisírok gondozása érdekében is.

Felszólalásomban beszéltem a testvérintézményi kapcsolatok fejlesztésének, valamint egy szórványgondnoki program létrehozásának szükségességéről. Mindkét ügyben nyújtottam be módosító javaslatot. A szórványhoz kapcsolódik a bákói csángó magyar oktatási központ létrehozásának ügye, amely egyszeri költséget jelentene a költségvetésnek.

Természetesen nem feledkezünk meg a Kárpát-medencén kívül élő, hazánkat nagyrészt kényszerből elhagyó magyarokról sem, velük kapcsolatban három indítványt nyújtottam be. Esetükben kiemelten fontos az egyház összetartó ereje, ezért az egyik a körükben végzett lelkipásztori szolgálat támogatása, a másik a magyar házak létrehozását és segítését célozta, a harmadik pedig egy hétvégi magyar iskolahálózat működtetése, ami persze önmagában nem csak pénzkérdés.

Beszéltem arról is, hogy szeretnénk önálló soron szerepeltetni a Magyar Ifjúsági Konferenciát, illetve a Nemzeti Ifjúsági Tanácsot. Ezek gazdálkodása jelenleg nem önálló, működésük feleslegesen van megkötve.
Megemlítettem továbbá három intézményt, melyre hiánypótló szerepe miatt feltétlenül szükséges pénzt áldozni. Ilyen a jelenleg is működő Trianon Múzeum Alapítvány és Pongrátz Gergely 56-os Közhasznú Alapítvány, valamint ilyen lenne egy magyar történelmi filmeket alkotó alapítvány, ezt szükséges létrehozni.
A nemzetpolitikai témák mellett beszéltem a Nemzeti Együttműködési Alap működésére szánt összeg növelését célzó javaslatomról is. A forrásokat bővíteni kell, hisz ez a szervezet osztja a pénzt a magyarországi civil szervezeteknek. Az ugyanakkor komoly kérdőjeleket vet fel, hogy az elosztásért a kormány álcivilje, a Civil Összefogás Fórumot vezető Csizmadia László a felelős.

Zuglói választókerületi elnökként nyújtottam be módosító javaslatot annak érdekében, hogy épüljön meg végre a Szegedi út – Teleki Blanka úti felüljáró. Évtizedek óta halogatják ezt a beruházást, pedig feltétlenül szükséges, nagyban enyhítene ugyanis a zuglói forgalmi zsúfoltságon, és a Városligetre özönlő autók tömegét is mérsékelné.

Őszintén remélem, hogy szakmailag megalapozott javaslataimat a kormánytöbbség legalább megfontolja, és támogatásra alkalmasnak találja őket.

Normál felszólalásomban kiemeltem azt a javaslatomat, amely a Trianon 100. évfordulójára való felkészülésre különítene el egy költségvetési sort. Románia kiemelt prioritásként kezeli 1918, illetve 1920 100. évfordulóját, nekünk is fel kell készülnünk, hogy az évfordulók ne válhassanak egyoldalú magyarellenes eseményekké.