73 éve esett el Budapest (2018.02.13.)

1945. február 13-án ért véget Budapest 102 napig tartó ostroma, szovjet hordák foglalták el fővárosunkat. A Vörös Hadsereg katonái a hadifoglyokat és a sebesült honvédek nagy részét brutális kegyetlenséggel kivégezték, de a civileket sem kímélték. A romba döntött város polgárainak még megmaradt vagyonát fosztogatták, több tízezer magyar nőt megerőszakoltak, valamint csak Budapestről és környékéről több mint százezer személyt hurcoltak el Szibériába, közülük nagyon sokan sosem jutottak haza. A szovjetek szuronyain pedig visszatértek azok a kommunista gazemberek, akik egy rövid átmenet után negyven évnyi vörös diktatúrába taszították Magyarországot: Rákosi Mátyás, Gerő Ernő, Péter Gábor és Nagy Imre.

Ennyi év távlatából is számos helyszín emlékeztet minket a heves harcokra és azokra a hős honvédjeinkre, akik e vérzivataros időkben készek voltak a legnagyobb áldozatot meghozni és életüket adni Hazánk szabadságáért.

Ma rájuk emlékezünk! A saját hőseinkre, a mi halottainkra. Azokra, akik nem másokat és nem más érdekeket, hanem családjukat, nemzetüket és hazájukat védték a bolsevizmus ellen!

Gloria victis!